Díszvendégek 2024 - HUNGEXPO

Díszvendégek 2024

Külföldi díszvendég: Bulgária

Festői természet, forró forrásvizek, mesés tengerparti városok, aranyhomokos strandok, történelmi kincsek, figyelemre méltó kolostorok, felejthetetlen hegyi kilátás és változatos sportolási lehetőségek – ez mind Bulgária!

Bulgária gyönyörű ország, lélegzetelállító tájjal és egyedülálló bolgár szellemiséggel.

Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő Bulgária ötvözi a trák, bizánci, római, szláv és bolgár kultúrát.

A bolgár strandok és a Fekete-tenger kiváló feltételeket kínálnak a különböző vízi sportokhoz, mint például a szörfözés, a vízisíelés, a búvárkodás, a horgászat. A fekete-tengeri üdülőhelyeken túrázási, kerékpározási és lovaglási lehetőségek, valamint ökoturizmus, fotószafarik és kirándulások természeti, kulturális és építészeti nevezetességekhez kínálnak lehetőséget.

A rózsa Bulgária jelképe. A rózsaszedés, Bulgária egyik legrégebbi hagyományos szokása, mára elsősorban turisztikai látványossággá vált.

Fedezze fel az ország kulináris varázsát!

A bolgár konyha rendkívül változatos és ízletes, különféle salátákból, kenyérfélékből, pörköltekből és más helyi ételekből áll. Sok étel hagyományos receptek alapján készül, amelyek évszázadokon át generációról generációra szálltak. A Bulgáriát körülvevő régiók büszkén őrzik hagyományos receptjeiket, és folyamatosan kínálják a jellegzetes helyi kulináris élvezeteket.


Belföldi díszvendég: Gyula és Békés vármegye

Gyula – egy varázslatos hely, amelyet látnia kell!

Gyula, ez a Körös-völgyi kedves kisváros, az év bármely időszakában élmények sokaságát kínálja a vendégek számára. A városnak különleges a hangulata: nyugalmat árasztó és szemet gyönyörködtető.

A középkori vár ódon termeit és a szép barokk kastélyt bejárva régi korok hangulata érinti meg a látogatót. A kastélypark évszázados fái között található a híres Várfürdő, amely minden korosztály számára élményt nyújt: kikapcsolódást és szórakozást, valamint a gyógyulás lehetőségét is különféle bántalmakra a nagy mélységből feltörő termálvíznek köszönhetően.

A városban múzeumok és kiállítóhelyek egész sora várja az érdeklődőket. A nagy zeneszerző – Erkel Ferenc- szülőházában Emlékmúzeum működik. A Ladics-ház egyedülálló kiállítása egy vidéki polgárcsalád teljes tárgyi hagyatékát tárja a látogató elé. A Kohán Képtár és a TájVízHáz is sok élményt nyújt a betérőknek, de van Gyulán Kolbász Múzeum, Rádiótörténeti Kiállítás, Boltmúzeum és egy kisebb kastély is a távolabbi városrészben, Gyulaváriban, amely ugyanúgy tárt kapukkal, érdekes kiállítással, valamint helyben készült kézműves sörökkel várja a vendégeket. A város felfedezése közben különleges élményt nyújt a reformkori hangulatával a híres Százéves cukrászda, amely valójában már közel kétszáz éves múltra tekint vissza.

Gyulára látogatva érdemes a helyi gasztronómia különlegességeit is megkóstolni: a híres gyulai kolbászt, a pálinkát, kézműves söröket, bonbonokat és csokoládét, a gyulai mézet és az egyéb helyi kézműves termékeket.

A város szép természeti környezete kitűnő lehetőségeket kínál a gyalogos, kerékpáros és vízi túrázók számára. A Mályvádi erdő, Szanazug, Városerdő és Póstelek nagyszerű helyszínek az aktív kikapcsolódást keresők számára Gyulától mindössze néhány kilométer távolságra.

A városban számos többnapos nagy rendezvény van az év során. Évről-évre nagy érdeklődésre tart számot a Gyulai Pálinkafesztivál, a Körösvölgyi Sokadalom, a Végvári Napok, a Méz -és Mézeskalács Fesztivál, valamint a Gyulai Várszínház nyári évada.

Gyula újabban a szabadulószobák Eldoradója. A játékokat kedvelő turisták akár napokat is eltölthetnek ezen kalandos játékokkal a várban, a kastélyban, a Kolbász Múzeumban, sőt még a Tourinform Iroda épületében lévő kalandpincét is érdemes fölkeresni.

Gyermekes szülőknek remek kikapcsolódást biztosít a kastély szomszédságában lévő Játszóház, amely kültéri és beltéri szabadidős tevékenységek sorával kecsegteti a hozzájuk betérőket. Azonban azok sem csalódnak, akik játszani a szabadban szeretnek, mivel számukra készült a Parapoly, a Gyula(kul)túra, valamint a Vándor Gyula kártya, amelyek ötletes feladványokkal a város felfedezésére csábítják a kalandra vágyókat.

Az aktív kikapcsolódás szerelmesei nyugodtan bringára pattanhatnak és kitűnő kerékpárutakon felfedezhetik Gyula külterületének a szépségeit is vagy akár látogatást tehetnek régvolt nemesi udvarházaknál útközben megcsodálva a lebilincselő alföldi táj természeti szépségét, bejárva a Wenckheim kerékpárút nyomvonalát.

Mindezek tükrében összegezhető, hogy Gyula és térsége egy varázslatos vidéke hazánknak, ahol sok látnivaló és kikapcsolódási lehetőség – valamint a helyiek vendégszeretete várja a turistákat.


A vármegye szereplői

Kedves Látogató!

Békés Vármegye Önkormányzatának fontos célkitűzése a Békés vármegyei értékek feltárása és bemutatása.

Az önkormányzat a vármegyei értéktár gazdájaként egy utazó értéktár-kiállítással vesz részt a négynapos programon. A tárlat virtuális módon, a modern technikát felhasználva prezentálja mindazokat az értékeket, amelyek Békés vármegyét fémjelzik.

A kiállításon a Békés vármegyei standnál az érdeklődők fellapozhatják a „Békés az otthonom” című kiadványt, amelyben az olvasók színes képet kaphatnak mindarról, amely Békés vármegyét igazán különlegessé teszi. A békési vizekről, kastélyokról, kunhalmokról, az aktív-és ökoturisztikai lehetőségekről is képet ad a könyv.

Reméljük felkeltettük az érdeklődését és a közeljövőben viszont láthatjuk Békés vármegyében!

Alföld Slow Egyesület

Az Alföld Slow Egyesület 2018-ban alakult, jelenleg 25 békési település (Almáskamarás, Békés, Békéssámson, Biharugra, Csabaszabadi, Csanádapáca, Ecsegfalva, Elek, Csorvás, Doboz, Gádoros, Gyomaendrőd, Gyula, Kamut, Kardoskút, Kevermes, Kétegyháza, Kondoros, Kunágota, Lőkösháza, Magyardombegyház, Nagykamarás, Sarkad, Újkígyós, Vésztő) érintett az együttműködésben. Az Alföld Slow Egyesület a lassú (slow) turizmus és a lassú (slow) szemlélet elterjedését, megélését, a magyarországi települések körében a téma iránti érdeklődés felkeltését, továbbá ezen keresztül a helyi és a hazai termelő és turisztikai vállalkozások támogatását, erősítését tartja legfontosabb céljának. Az egyesület célja továbbá a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Az elmúlt években három konferenciát szerveztek a lassú mozgalmak, a lassú turizmus, a fenntarthatóság és a helyi termékek szerepéről a vidéki turizmusban. Az Utazás+ kiállításon számos kulturális, gasztronómiai és gyermekprogrammal mutatjuk be partnereink sokszínű kínálatát. A 25 békési település helyi és turisztikai értékeit a www.alfoldslow.hu oldalon ismerhetik meg az érdeklődők.

Békés

Békés település az Alföld nagytáj, Körös-Maros köze északkeleti részén, az ország egyik legmélyebb területén fekszik. A város egyik fő turisztikai vonzereje a Dánfoki Üdülőközpont. A vadregényes Körösök mellett, közel 32 hektáron elterülő füves területet szépen gondozott, parkosított, fás, ligetes környezet jellemzi. Saját lehatárolt szabadstranddal rendelkezik, mely a fiatalabb és az idősebb korosztály számára is kellemes pihenést tesz lehetővé. Az üdülőközponttól a városközpont irányába a Kőrösi Csoma Sándor utcán található a 2009-ben nyílt Uszoda- Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő. A Széchenyi téren, a „Nagyház” barokk épületében működik a Jantyik Mátyás Múzeum. Az épületben állandó helytörténeti, régészeti és néprajzi kiállítás tekinthető meg. A helyi gasztronómia kiemelkedő terméke a hagyományos módon előállított gyümölcspálinka, melynek gyártása az egykori zsinagógából kialakított Békési Pálinka Centrumban folyik. A műemlékvédelem alatt álló épület a múzeumi funkción túl, lehetőséget biztosít konferenciák, baráti összejövetelek, látvány pálinkafőzés és pálinkakóstoló programok megrendezésére. Békés város másik híres terméke a kolbász. A Békési Húsmanufaktúra dolgozói adalékanyagok nélküli, kézműves hentesáru különlegességeket állítanak elő, melyeket ugyanúgy hagyományos módon érlelnek és tartósítanak, mint a régi mesterek.


Békéscsaba – Munkácsy városa

Fedezze fel Békéscsabát, Munkácsy városát! Békéscsaba Békés vármegye székhelye, de sokan csak a kolbász fővárosaként emlegetik. Békéscsaba mintegy 59 ezer lakója büszke a város szépségeire, történelmére. A hangulatos terek, a szép belváros, a kultúra és a gasztronómia az, ami Békéscsabát kívánatos turisztikai célponttá teszi.

Békéscsaba kerékpárosbarát település, mi sem jelzi hívebben, minthogy a lakosok nagy része naponta pattan biciklire, de még utcán látható művészeti alkotások is tanúskodnak erről.
Az Aktív Magyarország által kiírt Év Kerékpárútja verseny 2023-as nyertese a Wenckheim turista- és kerékpárút, mely mintegy 30 km hosszan vezeti végig a kerékpározás szerelmeseit a Wenckheim család építészeti hagyatékait összekötő útvonalon. A tematikus kerékpáros útvonalon megcsodálhatjuk a térségünket gazdagító kulturális emlékeket, valamint természeti-és egyedi táji értékeket is.

Békéscsaba színes kínálattal lesz jelen a 24. Utazás Kiállításon díszvendégként bemutatkozó Gyula és Békés vármegyei standon. A megjelenés középpontjában a világhírű magyar festőművész Munkácsy Mihály örökségét bemutató Munkácsy Negyed, az Év Kerékpárútja címmel büszkélkedő, békési kastélyokat összekötő Wenckheim kerékpárút, a hungarikum csabai kolbász, és a világ legnagyobb töltőversenyét megrendező Csabai Kolbászfesztivál lesz. Az érdeklődők a kiállítás négy napja alatt a békési vármegyeszékhely hagyományait, kultúráját népszerűsítő kísérőprogramokkal is találkozhatnak. Így csütörtökön a csabai kolbászkészítés rejtelmeibe avat be mindenkit a Csabai Kolbászklub, pénteken a Békéscsabai Hagyományőrző Kör bemutatója színesíti a programot, szombaton lehetőség nyílik Kádár Ferkó disznótoros fotófala előtt, korhű ruhákban beöltözve fotózkodni és a festőgéniusz Munkácsy Mihály is ellátogat a kiállításra. Vasárnap a Munkácsy Negyed intézménye, a Napsugár Bábszínház előadása szórakoztatja a közönséget. Békéscsaba turizmusával kapcsolatos bővebb információkat alálnak a www.visitbekescsaba.com oldalon!

Békésszentandrás

Napfénnyel, Vizekkel, Aktív Turizmussal, Pihenéssel Várja Vendégeit Békésszentandrás

Békés vármegye nyugati kapujában, Szarvas városától 5 kilométerre fekszik. A település fekvését nagyban meghatározza az a tény, hogy a területén helyezkedik el Magyarország jelenlegi ötödik legnagyobb állóvizea Hármas-Körös Kákafoki-holtága, valamint a Hármas-Körös folyó. Ezért sokan az Alföld legszebb fekvésű falujának tartják. A településen – túlnyomórészt a holtág mentén – több mint 1000 hétvégi ház található, így az komoly idegenforgalmi jelleget kölcsönöz a településnek.

A vízparti település nagy élmény a horgászok, valamint a vízi turizmust kedvelők számára, mivel a településen aktív kajakos élet folyik, lehetőség van csónakok, kajakok, valamint sup bérlésére.

Magyarország legnagyobb kunhalma, (Gödény-halom) Békésszentandrás belterületéről 7 km-re található, melynek megtekintése egy jó lehetőség a kerékpárosok számára.  A kunhalom magassága ma 12,26 méter, ami egykor a 15 métert is elérte. Feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett. Tetejéről belátható a Körös valamikori vízjárta területe.

A turisták kedvelt túrázó helye a békésszentandrási Horthy István duzzasztómű, mely mellett közép-kelet európa legnagyobb kisvizerőműve is működik. A duzzasztómű két darab, egyenként 7 méteres „kapuval” rendelkezik, amelyek a duzzasztást végzik. A felújított vízlépcső és hajózsilip páratlan látvány. 1942-ben épült a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, Mosonyi Emil tervezésében. A létrehozásában nagy szerepet vállaló Lampl Hugó emlékét tábla őrzi. Avatásán részt vett Horthy Miklós kormányzó, mivel a duzzasztót eredetileg hősi halált halt fiáról, Horthy István kormányzóhelyettesről nevezték el.

Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarának nem fő profilja az idegenforgalom, de számos ezen a területen működő Békés vármegyei vállalkozás önkéntes kamarai tagunk. Az önkéntességgel a vállalkozások, vállalkozók aktív szerepet tölthetnek be a vármegye gazdaságszervező tevékenységében.

A köztestületi kereskedelmi és iparkamarák alapvető feladata, hogy előmozdítsák a gazdaság fejlődését, szerveződését, az üzleti forgalom biztonságának és a piaci magatartás tisztességének megteremtését, megőrzését, fokozását, a gazdasági tevékenységet folytatók általános, együttes érdekeinek érvényesítésülését. A törvényben megszabott kamarai feladatok végzésén túl a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál nagy hangsúlyt kapnak a kamarai tagoknak és a regisztrált, nem tagoknak nyújtott szolgáltatások. Tanácsot adunk gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresésben, adózási, számviteli, jogi, kereskedelemtechnikai, iparjog- és szellemitulajdon-védelmi ügyekben. Pályázatfigyeléssel, Széchenyi Kártya programmal támogatjuk a vállalkozások forráshoz jutását. Előadásokat szervezünk, bel- és külföldön egyaránt segítjük tagjaink piacra jutását. A szakképzésben 124 szakmai képzés felügyeletét látjuk el, minősítjük a gyakorlati képzőhelyeket, közreműködünk a tanulószerződések megkötésében, részt veszünk a mesterképzésben és a pályaorientációban.

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gesztorságában működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar- Román Tagozata is, amely számos magyarországi, illetve romániai rendezvény, konferencia- fórum és üzletember- találkozó közvetlen vagy társszervezője.

Gyomaendrőd

A Békés vármegyei Gyomaendrőd a Dél-Alföld egyik leghangulatosabb kisvárosa. A Hármas-Körös partján, festői partszakaszokkal, füzesekkel kísért holtágak fürdésre, horgászatra és vízi sportokra csábítanak. A romantikus ártéri erdők, ligetek, vízpartok, az Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó, felejthetetlen élményeket nyújtanak, és valódi pihenést kínálnak! Amennyiben érdekel a kultúra, Gyomaendrőd szintén rád vár. Töltődj a város termálfürdőjében, melynek gyógyvize számos betegség gyógyítására alkalmas! Gasztronómiai eseményeinkben és rendezvényeinkben sem fogsz csalódni, ezek közül a legnagyobbak a Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, a Nemzetközi Halfőző verseny, valamint a VW Bogártalálkozó. Fedezd fel velünk Gyomaendrődöt is az Utazás+ kiállításon 2024. február 22-25. között! A helyszínen bemutatkozik a Körösmenti Táncegyüttes, a standon pedig Ízlésformáló sajtkóstolóval várunk.

Körös-Maros Nemzeti Park – Békés vármegye természeti kincsestára

Békés vármegye néhány évszázaddal ezelőtt még zabolázatlan vadvizek birodalma volt, melynek folyói, mocsarai, erdei és pusztái ma már felfoghatatlan mennyiségű halnak, vadnak és madárnak nyújtottak élőhelyet. A szarvasi Körösvölgyi Állatpark, melyet mára évente több tízezren keresnek fel a Csáky-kastély egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben. A parkban található eredeti növényvilág, az élőhelyek változatossága alkalmassá teszi a tájat arra, hogy az ideérkezők megismerjék a Körös- Maros vidéki táj jellegzetes arculatát, növény- és állatvilágát. A Körös-Maros Nemzeti Park Természeti Kincsei két szinten, több száz négyzetméteren, interaktív állandó kiállítás formájában mutatkoznak be. Vendégeinket havonta színes szakmai- és élményprogramok szórakoztatják, továbbá szakvezetéses túrák, látványetetések, állatismertetők, zoopedagógiai programok kínálnak gazdag élményeket. Az aktív turizmus kedvelőinek lehetősége van kerékpár- és kenubérlésre, melynek segítségével felkereshetők a Körös-Maros Nemzeti Park Szarvas környéki természeti látványosságai. Az Anna-ligetet szegélyező Holt-Körösön a Jégmadár vízi tanösvény segíti a holtág múltjának, jellemzőinek és élővilágának megismerését. Az Utazás+ kiállításon természetismereti foglalkoztatóval, ügyességi játékokkal várjuk a családokat. Szívesen olvasnál még a természet kincseiről? Látogass el honlapunkra: https://www.kmnp.hu/hu

Lőkösházi Vásárhelyi-Bréda-kastély

A körösök vidékén, a hamisíthatatlan alföldi táj végtelennek tűnő messzeségében, egy kerek erdő közepében, méltóságteljesen áll háborítatlan csendben a szemet rabul ejtő Vásárhelyi-Bréda-kastély. Az épületben a modern technika vívmányainak segítségével számos különleges és érdekes megoldás kápráztatja el a látogatókat. A kastély fő attrakciója a homlokzatán minden este naplemente után kezdődő, Európában egyedülálló állandó kültéri 3D-s épületvetítés. A kastélyban 5 nyelvű Orpheo Audio Guide idegenvezető rendszer vehető igénybe, így a tárlat még szélesebb közönség számára elérhető. A kastélyparkot az itt található őshonos és más földrészekről betelepített, elsősorban erdőspusztai növénytársulásra alapozták megálmodói.

Orosháza

Az Orosházára látogatók átélhetik a békés alföldi hangulat és a pihentető kikapcsolódás élményét. Városunk számos történelmi és kulturális értékkel, élő hagyományokkal, különleges természeti adottságokkal, gyógyhely minősítésű fürdővel, sport- és szabadidős programokkal, gazdag gasztronómiai értékekkel, vendégszerető éttermekkel, minden igény kielégítő szállás-lehetőségekkel várja a Vendégeket. Az Alföld gyöngyszemeként emlegetett Gyopárosfürdő egyszerre strand, élményfürdő, gyógyfürdő, sportközpont és szabadvízi programokat kínáló, gyönyörű természeti érték. Egyedülálló adottságokkal rendelkezik, hiszen fürdőnk egy 10 hektáros zöld parkban terül el. Gyopáros fürdőkultúrája több, mint 100 éves múlttal bír. A tóparton épült víztorony mára a fürdő ismert jelképévé vált. A gyógyvíz, az erre alapozott terápiák, valamint a Gyopárosi-tó és környékének lenyűgöző szépsége hosszú idő óta csábítja ide a fürdőzni, gyógyulni vágyókat.

Szarvas -a történelmi Magyarország közepénél

Szarvas Békés megye nyugati kapuja, mely a Hármas-Körös holtága mellett fekszik. Itt található a történelmi Magyarország mértani középpontja, melyet egy stilizált szélmalom jelképez. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, azoknak mindenképpen érdemes elzarándokolnia e helyre. 

Szarvasnak a víz közelsége adja a legnagyobb turisztikai élményeket. A Holt-Körösön két sétahajó is a vendégek rendelkezésére áll, melynek segítségével a vízről is megcsodálhatják a város nevezetességeit, valamint annak csodás élővilágát.

Az ide látogatók számos látnivalót csodálhatnak meg, hasznosan tölthetik szabadidejüket.

A Szarvasi Arborétum, az ország egyik legnagyobb arborétumának számít 83 hektáros területével, mely az év minden szakában csodás élményt nyújt növény és állatvilágával. 

Szomszédságában található az országban egyedülálló Mini Magyarország interaktív makettpark, ahol közel 100 építészeti csodát láthatnak az érdeklődők.

Népszerű úticélja városunknak a Körösvölgyi Állatpark, ahol a vendégek a Kárpát-medence egykor és ma honos állatfajait ismerhetik meg.

Magyarországon egyedülálló építészeti csoda, a Szarvasi Vízi Színház, amely egy amfiteátrum és egy várkastély ötvözetét idézi. Nyaranta szinte naponta teltházas élményt nyújtanak előadásaik.

A szabadtéri játékok kedvelőit várjuk a „Tessedik kincse nyomában” pályára, melynek során egy kódokkal kijelölt útvonalon vezet végig a játék, melynek során különleges helyszínek, épületek mellett haladnak. A kalandtúra keretében megismerhetik a település nevezetességeit, és megfejthetik Tessedik kincsének legendáját.

A kultúra sem maradhat ki a látogatásból: a Tessedik Sámuel Múzem állandó és ideiglenes kiállításaival. Szabó László magángyűjteménye nagy élményt jelentenek a látogatók számára a TV-macival, Mir-murr kandúrral és társaival. A városban van az egyetlen még működőképes Szárazmalom, melynek meghajtása igaerővel (lóval) történik, melyet évi 1-2 alkalommal be is mutatnak az érdeklődőknek.   

A városközpontban található a török hangulatú Szent Klára gyógyfürdő, mely fedett medencéivel, pezsgőfürdőjével várja a fürdőzni vágyókat.