• #
  • #

Programok

Magyarország első számú turisztikai vására a 41 éve megrendezésre kerülő Utazás kiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

2019. február 21. és 24. között megrendezésre kerülő Utazás kiállítás középpontjába az élmények szerzését, a személyes kapcsolatok kialakítását és a látogatók minél szélesebb körű tájékoztatását tettük. „Aktív hétvége van.” szlogen értelmében egyedi, hosszú hétvégét szervezünk a lehető legtöbb külföldi úti cél, belföldi turisztikai térség, utazáshoz kötődő szolgáltató cég bemutatkozásával. A rendezvényen, egy helyen és időben közvetlen kap az érdeklődő információt desztinációkról, nyaralóhelyekről, szálláshelyekről és felmerülő kérdéseire azonnal utazási szakértők válaszolnak. Az egész környezet utazásra inspirál, melyhez szórakoztató programok is társulnak.

A kiállítás első napja szakmai nap, melyen fórumot biztosítunk nemzetközi és hazai B2B tárgyalásoknak, turisztikai témájú előadásoknak, workshopoknak. 2019 kiemelt témája a sportturizmus lesz. Második napon, azaz pénteken a turisztikai tanulmányokat folytató diákokat várjuk a Diák Szakmai Nap keretében megrendezésre kerülő versennyel és programokkal.

ÚJ TÁRSKIÁLLÍTÁS

Az Utazás kiállítás egyidejű rendezvénye 2019. február 21-24 között a Budapest Boat Show, mely Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye. A kiállítás 2019-ben a 28. alkalommal vonultatja fel a teljes hazai vitorlás, motoros és elektromos hajókínálatot. Mindemellett nagy hangsúly kerül az aktív és hajós turizmusra, illetve a Bejárható Magyarország programra, ennek fényében számos hajós utazással, hajóbérléssel, charterrel foglalkozó cég mutatja be kínálatát az érdeklődőknek. Hajózáshoz kapcsolódó felszerelések és szolgáltatások, valamint a vízi sportok eszközei is bemutatkoznak a színpadán, a Programszigeten és a Bemutató Medencében, ahol egész napos programokkal várják a látogatókat.

Ezzel együtt egy egyedi és különleges hétvégét tervezünk. Hiszen az Utazás kiállítás, Budapest Boat Show, az Afrika Expo és Vásár, a Karaván Szalon, a Járatlan Utakon Fesztivál is azt a célt szolgálja, hogy a kiállítás napjaira idevarázsoljunk egy aktív, élményekkel teli nyár hangulatát, ízeit, illatait.

DÍSZVENDÉG – ALGÉRIA, BÁCS-KISKUN MEGYE ÉS KECSKEMÉT, VÁRAK ÉS KASTÉLYOK

Algéria, mint a kiállítás külföldi díszvendége különösen nagy gonddal készül nevezetességeinek ismertetését. Afrika földközi-tengeri partvidékének legnagyobb és a magyarok által még nem annyira ismert országa rengeteg érdekességgel szolgál. UNESCO Világörökségi helyszínek, római birodalom emlékei, az arab és a francia kultúra, a római és a berber múltnak a keveredése mellett a természet is nagyon sokszínű. Mediterrán tengerpart, hófedte hegycsúcsok és sivatag várja az ideérkezőt. 

Bács-Kiskun megye és Kecskemét, mint belföldi díszvendég megjelenéseként 28 település és 6 szervezet fogott össze, kísérletet kívánnak tenni annak a változatosságnak a bemutatására, amely ezt a sokszínű vidéket jellemzi.

Hatalmas lelkesedéssel és összefogással dolgoznak a közreműködők azoknak a természeti szépségeknek, építészeti kuriózumoknak az összegyűjtésén, amelyek leginkább reprezentálják a térséget. Óriási kihívás egységként megjeleníteni a hajósi pincesor, a végtelen bugaci puszta, az izsáki madárfüttyös Kolon-tó, a bajai Duna-part, a félegyházi fürdő, a kiskunsági túzokdürgés, a szabad vízi tavak egyedi hangulatát.

Ezért három központi téma, az egészség-, a bor- és gasztroturizmus témaköreire fonják fel Bács-Kiskun megye méltán ismert, vagy éppen méltatlanul háttérbe szorult kincseit. A cél, hogy minél több emberben, családban, kirándulni készülő osztályban ébredjen fel a vágy többet megtudni Petőfi rónaságáról, Móra Daru utcájáról, a nemesnádudvari „hegy levéről”, a kecskeméti Cifra Palotáról, a jótékony termálvizekre épült fürdőkről, az alföldi hagyományokból táplálkozó kulináris élvezetekről.

Jövőre a kiállítás kulturális díszvendégség szerepét „Várak és kastélyok” tölti be. Magyarországon 1500 – 2000 közé tehető a várak és kastélyok száma, melyből az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint jelenleg 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként. Számos vár, kastély megtekinthető, vendégváró központok épülnek köréjük a látogatók tájékoztatására, szórakoztatására. Az eseményen ezek szemléltetésére törekszenek játékos, interaktív módon.

BŐVEBB KÍNÁLATTAL A KARAVÁN SZALON

A hazai lakókocsi és lakóautó kínálat egészét felvonultató tematika, mely az Utazás kiállításon az aktív turizmuson belül kap helyet. Ezek a járművek a teljes szabadság érzését, rugalmasságot, mobilitást biztosítanak az utazók számára. Kerékpárt, motort, de akár kis gépkocsikat is lehet velük szállítani, mely további lehetőséget biztosít az aktívan utazóknak.
A közlekedési eszközök mellett megtalálhatók lesznek a kempingezéshez kapcsolódó szolgáltatók, felszerelések és kiegészítők, valamint bemutatkoznak hazai és nemzetközi kempingszövetségek és kempingek.

Számos érdekesség mellett a látogatók bepillantást nyerhetnek ebbe a különleges, magával ragadó világba.

PROGRAMOK

Az Utazás 2019 fő témája a sportturizmus lesz, melyet a szakmai napon a résztvevők különböző nézőpontból vizsgálják meg előadások és workshopok keretében. A hétvégén a látogatókat izgalmas sportbemutatókkal és –eseményekkel, a Járatlan Utakon Fesztiválon érdekesebbnél érdekesebb úti beszámolókkal várjuk. A kiállításon lehetőség lesz utazás témában híres bloggerekkel is találkozni, velük beszélgetni, eszmét cserélni. A gyerekek szórakoztatására Gyereksarkot építünk, ahol a 4-9 éves korosztály számára tervezünk programokat.