• #
 • #

Díszvendégek

ALGÉRIA, BÁCS-KISKUN MEGYE ÉS KECSKEMÉT, NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM

Algéria, mint a kiállítás külföldi díszvendége különösen nagy gonddal készül nevezetességeinek ismertetését. Afrika földközi-tengeri partvidékének legnagyobb és a magyarok által még nem annyira ismert országa rengeteg érdekességgel szolgál. UNESCO Világörökségi helyszínek, római birodalom emlékei, az arab és a francia kultúra, a római és a berber múltnak a keveredése mellett a természet is nagyon sokszínű. Mediterrán tengerpart, hófedte hegycsúcsok és sivatag várja az ideérkezőt.

Kattintson IDE ha bővebben olvasna Algériáról!

Bács-Kiskun megye és Kecskemét, mint belföldi díszvendég megjelenéseként 28 település és 6 szervezet fogott össze, kísérletet kívánnak tenni annak a változatosságnak a bemutatására, amely ezt a sokszínű vidéket jellemzi.

Hatalmas lelkesedéssel és összefogással dolgoznak a közreműködők azoknak a természeti szépségeknek, építészeti kuriózumoknak az összegyűjtésén, amelyek leginkább reprezentálják a térséget. Óriási kihívás egységként megjeleníteni a hajósi pincesor, a végtelen bugaci puszta, az izsáki madárfüttyös Kolon-tó, a bajai Duna-part, a félegyházi fürdő, a kiskunsági túzokdürgés, a szabad vízi tavak egyedi hangulatát.

Ezért három központi téma, az egészség-, a bor- és gasztroturizmus témaköreire fonják fel Bács-Kiskun megye méltán ismert, vagy éppen méltatlanul háttérbe szorult kincseit. A cél, hogy minél több emberben, családban, kirándulni készülő osztályban ébredjen fel a vágy többet megtudni Petőfi rónaságáról, Móra Daru utcájáról, a nemesnádudvari „hegy levéről”, a kecskeméti Cifra Palotáról, a jótékony termálvizekre épült fürdőkről, az alföldi hagyományokból táplálkozó kulináris élvezetekről.

Kattintson IDE ha bővebben olvasna Bács-Kiskun megyéről!

Jövőre a kiállítás kulturális díszvendégség szerepét „Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogam” tölti be. Magyarországon 1500 – 2000 közé tehető a várak és kastélyok száma, melyből az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint jelenleg 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként. A kiállításon színes programok, színpadi előadások keretében mutatkozik be a 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – melyek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztéseinek köszönhetően nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak.

Kattintson IDE ha bővebben olvasna a "Nemzeti Kastélyprogramról és Nemzeti Várprogramról"!


 


Legszebb látnivalók Algériában

Algéria, az afrikai kontinens legnagyobb országa változatos tájakkal és számos látnivalóval várja a látogatóit. Európától ugyan csak néhány órás utazás választja el, azonban a két kontinens közötti azonnal szembeötlő különbségek számos kalandot és rejtélyt ígérnek a turisták számára. Algériában számtalan a kanyargós utcákkal és lenyűgöző építészeti remekművekkel rendelkező gyönyörű város, mediterrán tengerpart, buja tájak és római kori romok találhatók. A legfőbb látványosság azonban a Szahara vidéke, ahol a véget nem érő homokvidék és a titokzatos, pezsgő városok még a sokat látott utazók fantáziáját is magával ragadják.
A legtöbb algériai tárt karokkal várja a turistákat, és örömmel ad betekintést az életébe az országába érkezőknek. Ennek ellenére ajánlott körültekintőnek lenni ezen csodálatos országban tett utazásunk során és tiszteletben tartani az ottani szabályokat.
Vessünk egy pillantást a legjobb látnivalókra Algériában!

   

Algír
Algírnak, Algéria fővárosának becslések szerint 3,5 millió lakosa van. A gazdag történelemmel és gyönyörű építészettel rendelkező várost a törökök alapították. Óvárosa, a Kaszba egy kanyargós sikátorokból álló útvesztő, amelyet az utcák patakokként szelnek át. Érdemes felfedezni a Dar Hassan Pacha-t, a város egyik legrégebbi kastélyát is. Algír óvárosa gyönyörű kontrasztot tár a nyugati turisták szeme elé, bepillantást nyújtva számukra Algéria múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Atakor
Szervezett kereteken kívül nehéz eljutni az Ahaggar Nemzeti Parkban elterülő Atakor-fennsíkra, erőfeszítéseinket azonban garantáltan nem fogjuk megbánni. A fennsík legjelentősebb látnivalója az Assekrem csúcs. A tuareg nyelvben az Assekrem szó írja le a legkifejezőbben a csúcsról elénk táruló látványt. Jelentése „világ vége”, amely találóan fejezi ki a táj enyhe durvaságát.

Oran
Oran, Algéria második legnagyobb városa, jellegzetes szépségű, lüktető kikötőváros. Oran már önmagában is látványosságnak számít a felfedezésre váró történelmi épületeivel, szép mecseteivel, a Kaszbával és Le Theatre-vel. Építészeti remekművek kínálata tekintetében Algéria talán leggazdagabb városa. Oran kiváló helyszínt biztosít búvárkodáshoz, az algériai konyha felfedezéséhez és a rai zene megismeréséhez, amelynek a gyökerei szintén a városban erednek.

Annába
A föniciaiknak számos oka lehetett Annába megalapítására, amelyek a mai napig szemmel láthatók és elősegítik a városok virágzását. A városnak természetes kikötője van. Ezen keresztül bonyolítják le az ország exportjának nagy részét, de a turisták számára a város történelme és kultúrája, ezek közül is főként a Hippo Regius jelenti a fő attrakciót. A Hippo Regius maradványait egyik oldalról olívafák a másik oldalról a tenger övezi. A romok mozaikokat, bronz trófeákat, villák és templomok maradványait őrzik.

Kaszentína
Kaszentína (Constantine) maga a természetes csoda, amely évek alatt lenyűgöző turisztikai helyszínné nőtte ki magát. A város egykor Numidia fővárosa volt, így magától értetődik, hogy a politika és a hatalom itt mindig is jelentős szerepet játszott. Az óváros épületeinek többsége csak a hatalmas kanyont átívelő hídon keresztül érhető el. A város azt az érzetet kelti a látogatókban, hogy megmaradt a rómaiak korában.

Ghardaia

Ghardaia egy öt várost tömörítő közigazgatási terület része, amely közvetlenül a Szahara sivatag peremén terül el, de a neve gyakran a teljes közigazgatási területet jelzi. Ghardaia szinte különálló ország, saját öltözettel, vallással és társadalmi hagyományokkal. A gyönyörű óváros és a Sidi Brahim mecset eléréséhez idegenvezetők segítségét érdemes igénybe venni. Az étkezés és a szállások a legtöbb algériai városhoz hasonlóan jelentősen eltérnek egymástól árban és minőségben.  Amennyiben Ön úgy dönt, hogy algériai nyaralása során ellátogat Ghardaiaba is, akkor az az érzése támadhat, hogy több országot is meglátogatott.

Tlemcen
Aki lélegzetelállító mór épületeket szeretne megcsodálni Algériában, annak szinte kötelező ellátogatnia Tlemcenbe. Az itteni épületek szépségükben vetekednek a dél-spanyolországi és marokkói építészeti művekkel. A leghíresebb látnivalók a Nagy Mecset, az Eiffel-híd és a vízesések a Tlemcen Nemzeti Park közvetlen közelében találhatók.

Setif

Algéria egy másik rómaiak által alapított városa, Setif Algéria Kis-Kabilia régiójában található, tengerszint felett 1.100 méter magasságban. Az itteni római kori romok megtekintésére mindenképpen megéri időt szakítani.

El Oued

A titokzatos becenéven „ezer kupola városának” nevezett El Oued kis oázis a végtelennek tűnő homoktengerben. A becenevet a városban emelkedő számtalan kupolával fedett épületről kapta. A kupolák védelmet voltak hivatottak nyújtani a nyári napok óriási hősége ellen. El Oued felkeresése mellet szóló másik fő érv turisták számára a vásárlás, hiszen a város az ország egyik legjobb vásárlási lehetőségeket kínáló helyszíne. A legnépszerűbb portéka a szőnyeg és a hagyományos algériai papucs, az affane.  

Tipaza

Egyúttal bemutatja a történelmi dinasztiák felemelkedését és bukását is. Algéria partvidéki tájának egyik hangulatos kisváros Tipaza. Nem tartják számon az ország fő turisztikai desztinációi között, de mégis sok turista látogat el ide, hogy felfedezze Tipaza romjait, és megismerje Algéria ókori civilizációinak történelmét. A városka szolgál azonban néhány olyan látnivalóval, amiért érdemes ellátogatni ide. Ezek között is az első helyen kell említeni a mauzóleumot, a fórumot, a bazilikát, a főutcát, a temetőket, az amfiteátrumot, fürdőket, a nymphaeumot és a színházat. A romok között sétálva lehetőségünk nyílik egy időutazást tenni Algéria történelmének különböző szakaszaiban. Tipaza a szépség és titokzatosság által övezett elbűvölő turisztikai desztináció.

Jöjjön ki a kiállításra, tudjon meg többet ezekről a varázslatos helyekről! 

Bács-Kiskun megye és Kecskemét látnivalói
"Boldoggá tesz!"

Bácsalmás​

Bácsalmás „Felső-Bácska kapuja”, sok szeretettel várja a csendre, nyugalomra, aktív pihenésre vágyó családokat és iskolai osztályokat természeti kincseivel és kulturális értékeivel. A városba érkezők megismerkedhetnek többek között az idén 140 éves Bácsalmási Kékfestő Műhely rejtelmeivel, a Nagy Fakopáncs Tanösvény erdei manóinak és a Sós-tón legelésző bivalyok világával, vagy megkóstolhatják a helyben készült bácsalmási finomságokat is.

Bács-Kiskun megye

Nyugaton a Duna, keleten a Tisza határolja Bács-Kiskun megyét. E végtelenbe vesző sík tájon a napsütéses órák magas száma, a homokos, löszös talaj és a sajátos mikroklíma teszi zamatossá a gyümölcsöket, messze földön híres pálinkával és kiváló borokkal ajándékozva meg a térséget. Az ország legnagyobb kiterjedésű megyéjével bő kézzel bánt a természet. Megjelenik a folyók partvidékének változatosságában, a különleges védett értékek gazdagságában, a gyógy- és termálvizek jótékony hatásában, az itt élők életszeretetét hirdető kiváló italokban és remek ételekben.

Baja a halászlé fővárosa

Baja a magyarországi Duna- szakasz egyik legjellegzetesebb városa. A Duna és a Sugovica holtág partján épült kisváros életét mindig is a víz határozta meg, idegenforgalmi központként vonzó célpont a hazai és külföldi turisták számára. Éghajlata, a víz közelsége, főtere, valamint az emberek közvetlensége miatt a bácskai kisváros mediterrán hangulatban várja vendégeit. Baja a halászlé fővárosa, ahol minden júliusban hatalmas fesztivállal ünneplik meg ezt a helyi ételspecialitást.

Bócsa, az élmények faluja

A Kiskunság egyik legmagasabb pontján található Bócsa község. Kecskemét és Szeged felől egyaránt jól megközelíthető. Aki pedig ideér, meglátja, hogy a Nemzeti Park csoda dolgokat rejt: rétet és erdőt, ahol nyulak és őzek ugranak elő a bokrok mögül. Horgászatra, túrákra igazán alkalmas a hely. A közelben számos gyógyfürdő található. Aki kimulatta magát a böllérfesztiválon, a falunapon vagy a szüreti felvonuláson, megérdemli a csobbanást, utána pedig a borkóstolós vacsorát!

Bugac, homokba zárt múlt

A „BUGACI PUSZTA” hazánkban és határainkon túl is a XX. század elején vált igazán ismertté. Ekkor fedezték fel a belföldi és külföldi turisták a bugaci puszta romantikáját. Az idelátogatók azóta is megcsodálhatják a villásszarvú magyar szürke-gulyát, megismerhetik a bugacpusztai népéletet, pásztoréletet, a védett pusztai tájat, az egyedülálló ősborókást.
Településünk már a X. században lakott volt. A „Péter-monostor” feltárása során a régészek egy monumentális monostort és urbanizálódott települést találtak, ami az akkori Duna-Tisza közének legnagyobb vallási és gazdasági központja volt, királyi pénzváltóhelyként is működött. A felszínre került információk átírják az eddigi tudásunkat az Árpád-korról.
A látnivalók és az épített környezet fejlesztése mellett nagy feladatunk a hagyományaink megőrzésére épülő közösségi élet szervezése. Legnagyobb rendezvényeink -augusztus hónapban- a páros években megrendezett KURULTAJ, amely a Hun-Türk tudatú, íjfeszítő népek közös ünnepe. Páratlan években az Ősök Napja, a Kárpát-medencei hagyományőrzők nagy ünnepe.
A falusi élet hiteles bemutatásához és a közösségi élethez nagymértékben hozzájárul az itt élő emberek különleges vendégszeretete is. Valljuk, hogy a családtagjainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, vendégeinkkel jó hangulatban eltöltött idő a rendezvényeinken - a Fogathajtó Fesztiválon, a Tavaszköszöntő Családi napon, a Hétszínvirág gyermek tehetségkutatón, a Falunapon, az Új kenyér ünnepén, a Szüreti felvonulásokon, a Karácsonyi vásáron- hozzájárul a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, a falu népességmegtartó erejéhez és az építő és alkotó  közösséghez.
Bízunk benne, hogy ellátogatnak falunkba, majd időről-időre ismerősként, barátként köszönthetjük Önöket Bugacon.

Dunapataj
Szelidi-tó – Bács-Kiskun megye "Kis Balatonja"

Bács-Kiskun megye középső részén, a Duna mellett található érdekes múltjáról, ízletes pacalpörköltjéről és selymes vizű, kiváló természeti adottságokkal rendelkező taváról elhíresült nagyközség, Dunapataj és a hozzá tartozó Szelidi-tó üdülőterület.
A település mellett fekvő Szelidi-tavat a megye "Kis Balatonjaként" emlegették, hiszen szépségeivel és páratlanul értékes természeti adottságaival hasonló a magyar tengerhez. Teljesen megújult strand, kerékpárút és 21. századi körülmények fogadják a látogatókat. A tó selymes, jó minőségű vize nemcsak a fürdőzőknek, hanem a horgászoknak is nagyszerű élmény! A közeli Bakodpuszta Lovascentrum pusztai lovasprogrammal várja az érdeklődőket. A tónál kedvező árú szállások várják a vendégeket, a szórakozni vágyókat, a kerékpárosokat és a természetkedvelő turistákat.

Izsák
„Ki a Kolon vizét issza, annak szíve vágyik ide vissza!”

Izsák, Bács-Kiskun megye északi részén fekvő 6100 lelket számláló kisváros. Itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízi mocsara, a Kolon-tó, gazdag védett növény és állatvilágával. Izsákot, a helyi speciális szőlőfajta után, a Sárfehér hazájaként is emlegetik, ez lett a helyi pezsgőgyártás alapja, ma a Szent István pezsgőcsalád a legismertebb helyi márka.
A helyi szőlőről kapta a nevét az először 1936-ban megrendezett Izsáki Sárfehér Napok is. A három napos fesztivál, gazdag kulturális és sport programokkal várja vendégeit.

Jakabszállás

Településünk a Budapest – Kecskemét – Szeged tengely mellett fekszik, kiváló közlekedéssel. Nem vagyunk elzárva a világtól és haladunk a korral. Jakabszálláson évente megrendezésre kerül a Jakab-napi Vigasságok, és a Falvak éjszakája. Településünk számos látványossággal is büszkélkedhet úgy, mint a Jakabszállási Sportrepülőtér, mely a megyében egyedülálló, korszerűen kiépített magánrepülőtér. A Gedeon-tanya puszta romantikájával a lovas turizmus kedvelőinek. A Magyarkert Magyarország legnagyobb, 9,3 hektáros épített kertje, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kikapcsolódást nyújtó tanösvényével. Vagy Wolford dűlői Közösségi Ház és a Sántha Kúria.

Kalocsa

Kalocsa városa Hungarikumai: a fűszerpaprika, a hímzés és a pingálás (faldíszítés), népművészete, néptáncos hagyományai által ismert. Érseki székhelyeként egyházi, iskolai és kulturális központ. Főbb látnivalói: Astriceum Érseki Múzeum és Főszékesegyház, Viski Károly Múzeum, Fazekas Alkotóház, Tájház, Paprikamúzeum, Schöffer Gyűjtemény. Sokak által kedvelt úti cél, mivel a Magyar Zarándokút, az Eurovelo 6 kerékpárút és a Duna mellett helyezkedik el. Kedvelt dunai szabadstrandja mellett vízi turisztikai megállóhely, a városban pedig vízi bázis kiépítésére kerül sor.

Pintér Művek
„Múzeum a békéért és a társadalmi harmóniáért.”
A HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM, HADITECHNIKAI PARK, KECEL PINTÉR MŰVEK a méreteit és a kiállítási tárgyak számát illetően Európában is egyedülálló létesítmény négy egymástól független kiállításból áll. Fegyver- és tüzérmúzeum, makettház és a szobor- és haditechnikai park számos fegyvert, pisztolyt és öltözéket állít ki.
Az Akasztói Szikiponty kiváló ízvilágú, zsírszegény, vöröses színű hússal rendelkező ponty, melyet elsősorban a kiskereskedelemben és a vendéglátásban használnak fel, de a horgásztavak is előszeretettel vásárolják és telepítik. Az éttermek közül az Akasztói Horgászpark és Halascsárdában érhetőek el egész évben az Akasztói Szikipontyból készült fogások, de Budapesten is számos vendéglátóhelyen lehet megkóstolni különböző formában.
A kiváló minőséget az is mutatja, hogy 2016-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Egyesület által alapított és az ország élvonalbeli konyhafőnökei és független szakembereinek bevonásával kiadásra kerülő Aranyszalag Minőség tanúsítványt, melynek célja a világszínvonalú termékek elismerése. 2017-ben országos eredetvédelmi oltalom alá került az Akasztói Szikiponty, illetve a magyar kormány támogatásával az európai uniós védettségi eljárást is elindult.

Akasztói Horgászpark és Halascsárda

Az Akasztói Horgászpark és Halascsárda egyedülálló létesítmény a Kiskunság szívében, mely tartalmas kikapcsolódást biztosít mindenki számára. A Halascsárdában megkóstolhatóak többek között az Aranyszalag díjas Akasztói Szikipontyból készült fogások, a Horgászparkban pedig 5 horgásztavon lehet hódolni a pecázás örömeinek. A pihenni vágyók számára lett kialakítva a strand, ahol fürdőtó és pezsgőfürdő is található. Akár több napra is lehet tervezni, ugyanis panzió és kemping várja a vendégeket.

Kecskemét

Bács-Kiskun megye székhelyeként Kecskemétet az évszázados hagyományok, erős kulturális gyökerek, infrastruktúra, az újonnan alakult egyetem, valamint a kecskeméti nagyvállalatok által biztosított munkahelyek és gazdasági biztonság olyan várossá formálják, ahol minden adott egy kiegyensúlyozott, boldog élethez, legyen szó fiatal egyetemistákról vagy nagycsaládosokról. Városunk kiemelkedő építészeti, kulturális és szellemi örökséggel rendelkezik: szecessziós épületei, neves szülöttei által hagyományozott kulturális értékek jelentős turisztikai vonzerővel bírnak, tartalmas kikapcsolódást biztosítva az idelátogatóknak.
Kecskemét a térség központjaként kulturális értékeire és hagyományaira épülő turisztikai termékei mellett jelentős potenciállal rendelkezik a hivatás- és sportturizmus területein. A városba érkező üzleti utazók száma évről-évre növekvő tendenciát mutat. A várost gazdasági ereje, infrastrukturális háttere és könnyű megközelíthetősége egyaránt alkalmassá teszik hazai és nemzetközi konferenciák és rendezvények lebonyolítására. Kecskemét meglévő és fejlesztés alatt álló sportlétesítményei által alkalmas színvonalas hazai és nemzetközi versenyek, edzőtáborok lebonyolítására.
A családi pihenés céljából is izgalmas úti célnak számít a hírös város. A Kecskeméti Vadaspark és az élményfürdő részleggel is rendelkező Kecskeméti Fürdő kellemes pihenést kínál. Jó időben a belvárosban számtalan terasz csábít egy kis beszélgetésre, fagyizásra, finom falatra és kikapcsolódásra. Télen pedig korcsolyapálya, karácsonyi vásár vonzza a kikapcsolódni vágyókat. A fesztiválok, városi rendezvények egész évben gazdag programokkal várják az érdeklődőket.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.
A természet bizalmát őrizzük!

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. a hagyományos erdészeti/vadászati tevékenysége mellett fenntartja az ingyenesen látogatható, 62 hektáros Kecskeméti Arborétumot.
Csodálatos erdei környezetben lévő szálláshelyeket működtet megyeszerte: Bugacon a Bucka Szálló és a Bugaci Vadászház, Kecskeméten a Vackor Vár Erdei Iskola és a Juniperus Park Hotel, Lakitelken a Tőserdő Kastély Üdülő, Császártöltési- és Solti Kulcsosház, Tompán a Sáskalaposi Vadászház.

Kiskőrös
Élmény a Kunság szívében

Bács-Kiskun megye szívében található Kiskőrös, egykori és jelenlegi járási székhely, a megye második legdinamikusabban fejlődő települése.
Kiskőrös egy folyton nyüzsgő kisváros, ahol mindig történik valami, az év szinte minden időszakában színvonalas zenei fesztiválok, koncertek, gasztronómiai rendezvények, családi napok, színházi előadások, sportesemények váltják egymást. Városunk büszkeségei az 1880 óta látogatható Petőfi Szülőház, valamint az országosan egyedülálló, játékos, interaktív labirintusnak otthont adó János Vitéz Látogatóközpont.
A kulturális feltöltődést követően érdemes ellátogatni a gyógyfürdőbe, megkóstolni a helyi borászatok díjnyertes borait, a főzőmesterek pálinkáit, inni egy finom kávét a főtéren, kerékpárral felfedező útra indulni.

Kiskunfélegyháza
Petőfi és Móra városa

Félegyháza egy:

 • kistérség központja, mely nagy történelmi, építészeti, vallási, kulturális örökséggel rendelkezik
 • város, ahol híres írók, költők, művészek múltja gyökerezik
 • közösség kik a hagyományt tisztelik, de a modern kort élik
 • önkormányzat, ami egész évben gazdag programkínálattal várja vendégeit
 • település, ahol minden ősszel megülik a libának torát
 • gyógyközpont, ahol megtalálható test és lélek gyógyírja
 • sportcentrum az egészség iránytűje
 • zenei bázis a koncertek és fesztiválok magja

Kiskunhalas, a csipke városa

Kiskunhalas leginkább a világhírű csipkéjéről ismert. Nem csak egy alkotás, hanem Magyarország nagykövete is, hiszen számos kiválóság kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. Ugyanilyen büszkék vagyunk a Thorma János múzeumra is, melyben Magyarország legnagyobb nagybányai művészeti kiállítása is látható, a monumentális Thorma festmények mellett.
Városunk nem csak természeti kincsekben, látnivalókban, hanem programokban is igen gazdag, így az ide érkező látogatóknak nagyon aktív napokat biztosít ez a kis alföldi település.

Kiskunmajsa
Pusztán…Kiskunmajsa

Kiskunmajsa gyógyhely, ahol a gyógyító termálvíz mellett számtalan különleges helyi érték és látnivaló várja a vendégeket. A fürdőváros határában található a "Pannon bennszülött", a világon csak itt nyíló tartós szegfű legnagyobb élőhelye, és Kiskunmajsán működik hazánk egyetlen' 56-os Emlékmúzeuma és Kápolnája.  Kulturális és természeti értékekkel, gyógy- és élményfürdővel, valamint felejthetetlen kulináris élvezetekkel várjuk a hozzánk érkezőket.

Kunfehértó

Kunfehértó az Alföld déli részén Kiskunhalastól 10 kilométerre található település. Turisztikai szempontból legfőbb kincse a természetes szikes tava, valamint a köré épült üdülőfalu és a tó szomszédságában elhelyezkedő kemping. A négy horgásztó, a túraútvonalak, valamint a minden évben megrendezésre kerülő "Kunfehértói Nyár" rendezvénysorozatának köszönhetően az üdülőterület nyüzsgéssel telik meg. A község legnagyobb vonzerejű eseménye a Fehértone Fesztivál, melynek keretében évről évre fiatalok ezrei gyűlnek össze a Bács-Kiskun megye és a térség legmeghatározóbb zenei fesztiváljára.

Kunszentmiklós

Kunszentmiklós már az ősidők óta lakott település.
 Nevezetességek, látnivalók: Városháza, Református templom; Virágh kúria, Diószegi Emlékház, Öreggimnázium, Katolikus templom.

Programok:

 • Tavaszi fesztivál (március 22-23.)
 • Redemptios nap (május 11.)
 • Nyitott alkotóműhely felnőtteknek (július 8-12.)
 • Szentmiklósi Napok (szeptember 6-7.)
 • Őszi fesztivál, szüreti felvonulás és bál (október 11-12.)
 • Adventi vasárnapok kézműves kirakodóvásárral, templomi koncerttel.

Lajosmizse
A szamóca fővárosa

A földieper vagy, ahogy a helyiek mondják a szamóca egyre több helyi lakosnak nyújt fontos megélhetést. Országosan meghatározó szerepet játszik a szamóca termesztésben a város, mivel több, mint 75 hektárnyi területen fólia és üvegházas technológiával, valamint több, mint 25 hektáron pedig szabadföldön termelik a helyiek az édes gyümölcsöt. E specialitásnak közösségformáló ereje is van, hiszen évről évre összefogással megszervezik a Szamócás Vásári Forgatagot és elkészítik több száz kilónyi értékes alapanyagból a város lekvárját.

Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület

A natúrparki térség két természetföldrajzi középtáj (Duna-Tisza közi síkvidék, és Bácskai-síkvidék) illetve kistáj (Dorozsma-Majsai-homokhát és Bácskai löszös síkság) területére terjed ki. A natúrpark területe alapvetően természet közeli jellegű, s ezek a területek részben hazai és közösségi természetvédelmi oltalom alatt állnak. A natúrparki együttműködésben résztvevő települési önkormányzatok által 2017-ben létrehozott egyesület alapvető célja, hogy a térségben lévő helyi hagyományok, természeti, épített, turisztikai, kézműves és szervezeti értékek megőrzésének és erősítésének érdekében közös erővel tudjon fellépni a helyben élők jövedelemszerző és tudást gyarapító lehetőségeinek kiaknázásában.Az egyesületnek jelenleg 12 település tagja: Ásotthalom, Bácsalmás, Bácsszőlős, Csikéria, Katymár, Kelebia, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Öttömös, Tataháza és Tompa

Kiskunsági Nemzeti Park
Kalandozás a homok és szik birodalmában


A Kiskunság változatos és nyugalmat árasztó tájai különleges növény- és állatvilágukkal ma már nemcsak a tudomány megszállottjainak vagy az amatőr botanikusoknak és madarászoknak titkokkal övezett világát jelenti, hanem régóta nagyszámú természetkedvelő célterülete is.
A Kiskunsági Nemzeti Park ökoturizmusa sok lehetőséget kínál látogatóinak. Nyilvánosan látogatható fogadóterek, kisebb kiállító- és bemutatóhelyek, tanösvények és megfigyelőtornyok teszik célzottabbá a természet megismerését. A területek tanösvényeken történő felfedezése mellett nagy népszerűségnek örvendenek a szakvezetéses túrák, melyek egy-egy ritka természeti jelenségre - tiszavirágzás, árvalányhajjal borított mezők látványa- fokuszálnak, vagy olyan részekre invitálják a természetbarátokat, amelyek kevésbé ismertek. Az évente megrendezésre kerülő kisebb rendezvények - Túzokünnep, Darvadozás- célja a Kiskunság egyedi természeti értékeinek a népszerűsítése.
Ez a föld, ez a természeti és történelmi folyamatokban összeérett vidék a mi „Homokhazánk,” ahogy azt kortárs költőnk, Buda Ferenc megfogalmazta. E táj bemutatása, nemzeti kincsként való elismertetése a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik alapfeladata.
A kiskunsági táj bejárására több száz kilométernyi jelzett túraút létesült az aktív természetjáró mozgalmak munkája révén, amelyek a bakancsos turizmus színtereivé váltak.
Nemzeti parkunk egyik legfőbb vonzerőereje a páratlan látnivalókat kínáló rónaság, az időtlenségbe és a végtelenségbe simuló síkság.
Töltődjön fel és élvezze a szabadság illatát!

Soltvadkert

A szőlő és a bor városa: A város nemzedékeken átívelő szőlő- és gyümölcstermesztési, borászati hagyományokkal rendelkezik. A soltvadkerti borok nemzetközi szinten is jelentős díjakat nyernek.
A Szent Korona Cukrászda fagylaltjai és süteményei országszerte híresek. A családi cukrászat egyike a megye büszkeségeinek, bekerült Bács-Kiskun Megye Értéktárába.
A Vadkerti-tó a kisgyermekes családok kedvelt üdülőhelye. A fejlesztések hatására minden igényt kielégítő szabadvízi strand, vízi élménycentrum várja a természetes fürdőhelyek kedvelőit. Igazi horgászparadicsom!

Sváb Sarok

A Sváb Sarok négy szomszédos sváb település Császártöltés, Érsekhalma, Hajós, Nemesnádudvar összefogásával valósult meg. A 18. század elején telepítette be a kalocsai érsekséghez tartozó a török hódoltság miatt elnéptelenedett területre, az akkori érsek német családokat a szőlőkultúra fellendítésére. Hívhatnánk a pincefalvak településeinek is, hiszen a 4 településen több, mint 2600 présház várja finom borokkal az ide látogatókat. Barátságos emberek, borfesztiválok hazája.

Szank
„Szankon édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye!”

A Méz és Meggyfesztivál a település legnagyobb nyári rendezvénye 2009 óta minden évben, a meggy érésének idején. A kétnapos fesztiválon megkóstolhatják a helyben készített mézeket, és a helyben termett meggyből készült gasztronómiai ínyencségeket. A rendezvény specialitása a meggybólé, meggypálinka, meggyes lepény és rétes. A szórakozásról neves sztárvendégek gondoskodnak. Hagyomány a „Meggykirálynő és Mézkirály Választás”, valamint az „Aranytepsi” süteménykészítő verseny.

Tiszakécske
Ha nyár, akkor Tiszakécske, a napfény és a vizek városa!

Itt a Tisza-folyónál, a szabad strand aranysárga homokján, egy jégkásával a kézben pihenhetünk a napernyő alatt vagy felkereshetjük a két termálfürdő valamelyikét. A Tisza-parti Gyógy-és Élményfürdőben és a Kerekdombi Termálfürdőben számos szolgáltatás, családi programok, változatos medencék várnak minden korosztályt.
A napfény és a vizek városában a horgászat szerelmesei is megtalálják számításaikat, hiszen a rendkívül változatos, vadregényes folyó mellett a holtág is felejthetetlen élményeket tartogathat.
Ha pedig leszáll az éj, felkereshetjük a Tisza-parti szórakozóhelyeket és kulturált körülmények között ismerkedhetünk, táncolhatunk, beszélgethetünk egymással.
Nincs más hátra, irány az ország közepe! Legyen részük egy emlékezetes, színes nyaralásban Tiszakécskén, a Napfény és a vizek városában!
szöveg: Sánta László

Tiszaug az Élő holtág

A falu ma is őrzi eredeti arcát. Hangulatos utcácskáit jó néhány éve kezdték felfedezni a közeli városlakók. A folyón nagy népszerűségnek örvend a sporthajó kikötő. A Holt-Tisza egy része a horgászok kedvelt helye, más partszakaszt a fürdőzők birtokolnak. A szabadidőparkban kenukölcsönző hívogatja a vízpartra érkezőket.
A község területén három kastély van. Steer Ferencné kastélya, Radvány Károly kastélya ma része a Szőke Tisza Otthonnak. Üschtritz Amadé Emilné, született báró Bánhidy Stefánia udvarháza sokáig általános iskola volt. Az egykori magtára és duplahajós borospincéje ma helytörténeti gyűjteménynek ad otthont.
Tiszaug határában a Körtvélyes egy ritka ökológiai társulás őshonos vadkörtefákkal. Árnyéka menedék olyan madaraknak, mint a nagy kócsag, hamvas rétihéja, szürke gém. A rétség egyik tanyáján szürke marhákat és bivalyt is láthatunk. Az AGROHOF udvarán állatsimogató kapott helyet. A gyepgazdálkodás tiszta területein kakukkfüvet, orbáncfüvet, csipkebogyót gyűjthetünk.
A gyönyörű természeti adottságokkal megáldott kis falunkban az idelátogató emberek pihenését két hotel és két vendégház szolgálja.

 


„Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogam”

Érdekes és izgalmas programokkal várják a látogatókat az A pavilon 206D standon!

Február 21., csütörtök:
Mézeskalács foglalkozás
Bor- és pálinkakínálás
Kóstoltatás
Török élettmód, ízek, zene
Restaurálás bemutató 10 és 15 óra között
Népviseletek bemutatása

Február 22., péntek:
Csuhéfoglalkozás
Fafaragás bemutató
Bor- és pálinkakínálás
Kóstoltatás
Edelényi futókörök regisztráció
​Fotózkodás

Február 23., szombat:
Konykötés 10 és 16 óra között
Bor- és pálinkakínálás
Kóstoltatás
Korabeli ruhák bemutatása

Február 24., vasárnap:
Fafaragás foglalkozás
Szövés bemutató
Kontykötés

Az ország legjelentősebb turisztikai eseménye az Utazás Kiállítás, melynek idei belföldi, kulturális díszvendége a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram.
A kiállításon színes programok, színpadi előadások keretében mutatkozik be a 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – melyek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztéseinek köszönhetően nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak. A helyszíneken olyan megújult közösségi és kulturális terek létesülnek, modern, XXI. századi attrakciókkal fűszerezve, amelyek különböző művészeti ágakat felölelő programokkal várják a vendégeket. Az épületek európai uniós, valamint hazai forrásból újulnak meg.

A kiállításon megjelenő programok visszarepítik a látogatót a múltba: korhű ruhákba öltözött hölgyekkel fényképezkedhetnek korabeli enteriőrök között. Meghívott vendégeinkkel, kötetlen beszélgetések során feltárulnak egy kastély vagy vár korabeli és mai pillanatai. A vásár forgatagában felüdülést nyújtanak gasztronómiai kóstolóink. Hölgyvendégeink megszépülhetnek korhű kontyok viselésével.  Külön érdekességekkel várjuk a gyermekeket szüleikkel együtt. Izgalmas programnak ígérkezik a farestaurálási bemutató, a mézeskalács díszítés, csuhéfonás és a fafaragás is. A nagyszínpadon szakmai előadások hangzanak el a magyarországi kastélyok és várak történelméről és jelenéről. Ugyanitt zenés-táncos bemutatóval várjuk látogatóinkat.

Látogatóink a kiállításon ízelítőt kaphatnak egy-egy helyszínünk hangulatából, de minden egyes műemlék egy külön történet, amelynek megismerésére hívjuk vendégeinket. A program célja, hogy a műemlékhelyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat. A komplex funkciót betöltő objektumok egy egységes rendszerbe foglalt láncot alkotnak majd, egységes, nyugat-európai színvonalú turisztikai desztinációként. A program az ország egész területét lefedi. Művészettörténeti szempontból a legszínvonalasabb épületek szerepelnek benne, nemzetközi szintre emelve a kastély- és várláncot, amely a magyar épített örökség egyik legfontosabb megjelenítője lesz.

A helyszíneken hiteles, ugyanakkor friss és interaktív kiállítási tartalom fogadja az odalátogatókat. Olyan izgalmas személyiségek történetei tárulnak fel előttünk, mint gróf Sándor Móric élete, az Ördöglovas, aki a saját kastélya erkélyéről is leugratott és a legendák szerint a kastélyban is gyakran lovon járt. Hasonlóan érdekes egy mesébe illően legendás szerelem, melynek emlékét a Tudor-stílusban épült nádasdladányi Nádasdy-kastély falai őrzik. A dégi Festetics-kastély és a hozzá tartozó festői angolpark az utóbbi időben több népszerű filmből is ismerős lehet: itt forgatták a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm számos jelentét és A vörös veréb című amerikai kémthriller egyes részeit is.

Minden műemlék egy külön történet, amelynek felfedezésére hívjuk látogatóinkat országszerte, mert a múlttal való találkozás eleven, szórakoztató és felejthetetlen élmény.

Edelényi kastélysziget Bajna - Sándor - Metternich-kastély
Edelényi kastélysziget Bajna - Sándor - Metternich-kastély Tiszadob – Andrássy-kastély

A helyszínek:

 • Bajna – Sándor–Metternich-kastély
 • Dég – Festetics-kastély
 • Fehérvárcsurgó – Károlyi-kastély
 • Fertőd–Eszterháza – Esterházy-kastély
 • Füzérradvány – Károlyi-kastély
 • Geszt – Tisza-kastély
 • Gödöllő – királyi kastély
 • Keszthely – Festetics-kastély
 • Komlódtótfalu – Becsky–Kossuth-kúria
 • Körmend – Batthyány–Strattmann-kastély
 • Nádasdladány – Nádasdy-kastély
 • Nagycenk – Széchenyi-kastély
 • Oroszlány–Majkpuszta – Esterházy-kastély, kamalduli remeteség
 • Sümeg – püspöki kastély
 • Szabadkígyós – Wenckheim-kastély
 • Szécsény–Benczúrfalva – Benczúr-kúria
 • Szécsény – Forgách–Lipthay-kastély
 • Tata – Esterházy-kastély
 • Tiszadob – Andrássy-kastély
 • Várpalota – Zichy-kastély

 • Csesznek – vár
 • Csókakő – vár
 • Doba – Somló-vár
 • Eger – vár
 • Esztergom – vár
 • Füzér – vár
 • Gyula – vár és Szigeterőd
 • Kisvárda – vár
 • Miskolc–Diósgyőr – vár
 • Mosonmagyaróvár – vár
 • Nagyvázsony – Kinizsi-vár
 • Ónod – vár
 • Sárospatak – Rákóczi-vár
 • Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyed
 • Sümeg – vár
 • Szigetvár – vár
 • Szögliget – Szádvár
 • Várgesztes – vár
 • Visegrád – Fellegvár, Alsóvár, Salamon-torony és királyi palota